En bæredygtig garderobe er skånsom for miljøet

Når du står foran din garderobe og vælger dit tøj eller sonderer stativerne i din yndlingsbutik, har de valg du tager en indvirkning på miljøet. Selvom det ikke er en direkte virkning, der vil ses med det samme, vil det over længere tid gøre en forskel, hvis du tænker over at gøre dine shopping vaner mere bæredygtige.

Jeans fremstillet i USA eller lavet til retfærdige handelsstandarder, økologiske bomulds t-shirts og trøjer, der kan vaskes i koldt vand og hænges til tørre, er langt mildere for jorden end tøj fremstillet i de såkaldte ’sweatshops’ fra kemiske stoffer.

Hvis du vælger en ’grøn’ garderobe, skal du være opmærksom på tekstiler, oprindelseslande og hvidvaskningskrav samt overveje, hvordan du kan bortskaffe tøj, der er gået i stykker eller ikke længere er trendy.

Gør din garderobe mere bæredygtig

Beslutningen om at understrege miljømæssig bæredygtighed i din garderobe er lettere end nogensinde. Her er nogle tips til at komme i gang.

1. Vælg miljøvenlige stoffer: Et hurtigt kig på tøjmærker giver meget information om de stoffer, der bruges til at fremstille et stykke tøj. Bæredygtige stoffer omfatter hamp og bambus. Begge er hurtigvoksende og hurtigt fornyelige. Soja tekstiler er lavet af biprodukterne fra fremstilling af tofu og sojabønneolie. Affaldsproduktet producerer tekstiler, der er bløde og draperede som silke. Når det kommer til miljøvenlige stoffer, er tøj fremstillet af økologisk bomuld nok den mest populære mulighed. Fremstilling konventionel bomuld er en kemisk intens proces.
2. Køb brugt tøj: Vintagebutikker og loppemarkeder er gode alternativer til at købe nyt, brugt tøj.
3. Vær varsom med vasketøjet: Smid kun dit tøj til vask, hvis det virkelig trænger. Har det, for eksempel, fået en lille plet, kan du nøjes med at tage den med en klud.
4. Kassér med omhu: Tænk to gange før du smider jeans, kilehælede støvletter eller lignende fra to årstider i skraldespanden. Tøj, der ikke længere passer eller ikke længere er trendy, kan være perfekt for en anden.