En sofa er ofte afgørende for boligstilen

En sofa er ikke blot et møbel, idet en sofa automatisk udstråler en stil, som ofte kan være altafgørende for din boligstil, så derfor kan man med den forkerte sofa på ingen tid forvandle et herskabshjem til en losseplads, men man kan også få et middelmådigt hjem til at ligne en million.

En sofa købes ofte sammen med et par tilhørende lænestole i samme tilnærmelsesvis samme stil. En sofa er utvivlsomt et af hjemmets vigtigste møbler. Vi anvender sofaer til afslapning, en lur, ser TV, drikker kaffe, laver lektier eller hygger med gæsterne. Hvis man køber en sofagruppe, så er møblerne helt identiske og i samme stil, og mankanofte købe både en 1-er, en 2-er eller en 3-er.

En sofagruppe kan så bestå af en 1-er og en 2-er, men den kan også være en 3-er, og to 1-ere. Til en stor stue kan man overveje en vinkelsofa (en 7-er) eventuelt kombineret med et par tilhørende 1-ere.

 

Vælg en stil for møblementet

Økonomien er naturligvis en afgørende faktor for valget af sofa, men mange er også sikre på, hvilken sofastil de IKKE vil have, idet man jo både kan vælge en antik sofa med frynser, en sofa fra den franske solkonge Ludvig den 14., en engelsk Chesterfield sofa, en dyr designersofa af Børge Mogensen eller Wegner eller en af nutidens smarte sofaer.

Når man endelig har valgt en gennemgående stil, skal man vælge en passende farve samt materiale til sin sofa, og en gang var mørkt læder det smarteste, mens man idag mere går over til mere lyse nuancer af læder. I bladet ALT for Damerne kan man læse en omfattende guide om valg af den rette type sofa, og den er udviklet i samarbejde med IDÉ Møbler, som i forvejen er specialist i at levere mange typer sofaer til de danske hjem.

 

Sådan vælger man en passende sofa

I denne guide skal man stille sig selv nogle enkelte spørgsmål, således man bedre kan indskrænke mulighederne, således man får fundet frem til nogle få og passende sofaer, som perfekt vil passe ind i dit hjem og din stil.

  • Spørgsmål 1 er dybde?
  • Skal sofaen bruges til at sidde nede i eller sidde oprejst i. Jo dybere sædet er, jo mere tilbagelænet bliver din holdning. Der findes jo modeller med justérbare tilbagelæninger, og netop disse er altid populære hos de magelige, især hvis der også er chaiselong og puf.
  • Spørgsmål 2 er materialet?
  • Normalt skal man vælge mellem stof eller læder, og læder er det luksuriøse look, der også er det mest slidstærke og rengøringsvenlige men også den dyreste løsning. En stofsofa kan sagtens være blød og behagelig og mere varm end en lædersofa. En stofsofa med anti-smuds behandling kan gøre sofaen meget slidstærk.
  • Spørgsmål 3 er placering?
  • Dette kommer især an på stuen størrelse og indretning. Hvis der skal der være plads til hele familien i en hyggelig sofakrog, så bør man foretrække en hjørnesofa til stuens ene hjørne.